Focaccia subtire si crocanta.


Print Friendly, PDF & Email

 

 

O adaptare la reteta de Focaccia di Recco. Neavand branza crescenza care este o branza proaspata cremoasa de capra care se foloseste in mod traditional la focaccia di recco, am pregatit un focaccia cu multa branza. Mai exact cu mozzarella si emmentaler pt prapadita mea mica si quattro formaggi pt restul familiei.

La final cand s-au terminat mi-a parut rau ca nu am pregatit mai multe 😛

Ingrediente pt 3 focaccia:

300g faina (am folosit tip 550)
30ml ulei de masline extravirgin
150ml apa rece

Branzeturi la alegere: mozzarella, emmentaler, brie, blue cheese (branza puturoasa cu mucegai)

Optional oregano

Preparare: Din cele 3 ingrediente se framanta timp de 5 minute cu robotul sau 10 minute manual un aluat elastic, moale si nelipicios. Se inveleste in folie si se lasa in bucatarie sa se odihneasca pt 1-2 ore.
Pe urma se imparte in 6 parti egale (daca doriti 3 focaccia) si se incepe procedura de intindere al aluatului. Trebuie intins cu degetele pana obtineti un aluat foarte foarte subtire de vedeti prin el. Se lucreaza pe o bucata mai mare de material/tifon curat. Eu am apelat la o paturica subtire din bumbac al copiilor 😛

Se ia o bila de aluat, se aplatizeaza cu dosul palmei dupa care incet incepeti sa trageti de marginile aluatului. Este foarte elastic, asadar nu ar trebui sa se rupa. Cand aveti un cerc de aprox 20cm diametru asezati aluatul pe material si puneti un sucitor pe mijloc. Asta o sa va ajute sa tina aluatul pe loc si va permite sa tot trageti si intindeti aluatul. Pe masura ce se mareste cercul puteti renunta la sucitor si sa continuati sa intindeti aluatul de jur imprejur putin cate putin. Cu cat trageti mai mult cu atat se tot mareste foaia de aluat.

   

Cand ati obtinut dimensiunea dorita ridicati foaia cu grija cu ajutorul sucitorului si o mutati in tava unsa cu putin ulei de masline. Asezati deasupra branzeturile alese, presarati putin oregano daca doriti si asezati inca o foaie subtire deasupra. Sigilati marginile de jur imprejur.

1. Pt focaccia-ul fetitei am folosit emmentaler ras si felii de mozzarella.

 

2. Al doilea focaccia a fost quattro formaggi, unde am folosit blue cheese/branza cu mucegai albastru, branza brie, mozzarella si emmentaler.

   

3. Iar pt al 3-lea focaccia pe langa cele 4 branzeturi am asezat si 2 felii de mortadella cu fistic.

Ungeti partea de sus cu ulei de masline in strat subtire si presarati foarte putina sare.

                                   *Peste focaccia-ul fetitei nu am presarat sare deloc!

Cu o foarfeca faceti mici taieturi pe foaia de sus, asta ajuta sa iasa aburii in timpul coacerii. Grija mare sa nu gauriti si partea de jos.

Coaceti focaccia in cuptorul preincalzit la 250C, functie traditionala caldura sus-jos, tava asezata pe raftul din mijloc pt 8-9 minute.

   
Serviti cat sunt calde. Sunt nemaipomenit de gustose si crocante 🙂
Pofta buna 🙂

Prapadita si un blanos analizand focaccia-ul 🙂

Comments

comments