Somon in crusta aromata si sos Beurre Nantais.


Print Friendly, PDF & Email

 

Ingrediente:

2 x 300g file de somon cu piele

Crusta:

6-7 catei de usturoi

3 lg cu varf patrunjel verde tocat (NU folositi patrunjel uscat)

50ml ulei de masline extravirgin

4 lg cu varf pesmet

Piper

Sos Beurre Nantais baby friendly:

1 ceapa alba medie

50ml zeama de lamaie

50ml apa ( se foloseste vin alb sec, dar cum a servit si cea mica a trebuit sa renunt la vin)

50ml smantana pt frisca (sau smantana fermentata de minim 30%)

100g unt 82% rece, taiat cubulete

Piper alb

 

*O mica precizare: O sa observati lipsa sarii din reteta de mai jos. Pentru ca fetita de 1 an primeste mancarea nesarata si eu nu ii gatesc ei separat, preferam sa ne punem fiecare sare la final. Asadar daca aveti copii de peste 2 ani care vor servi din preparat nu uitati sa adaugati putina sare in sos, in crusta si peste somon. Iar la sos nu uitati sa folositi vin alb sec in loc de apa, asta daca nu sunt copii mici in preajma 😀

Preparare crusta: Usturoiul zdrobit se amesteca cu patrunjelul verde tocat, piperul si uleiul de masline iar la final se adauga pesmetul si se amesteca bine. Eu am apelat la un mic tocator sa omogenizez bine cateii de usturoi, patrunjelul verde si uleiul de masline. Puneti crusta deoparte.

 

Preparare sos: Ceapa tocata foarte marunt se adauga intr-un vas impreuna cu apa, zeama de lamaie si se muta pe foc mic. Se lasa la fiert in jur de 10 minute sau pana cand scade lichidul putin sub jumatate si se ingroasa. Verificati des si amestecati sa nu riscati sa se prinda ceapa de fundul vasului. Dupa ce s-a ingrosat luati vasul de pe foc, incorporati  smantana, puneti vasul inapoi pe foc si continuati sa fierbeti sosul pentru 2-3 minute.

Acum flacara se scade la cel mai mic nivel si se incorporeaza treptat cubuletele reci de unt. Nu adaugati urmatorul cub pana nu s-a topit complet cel adaugat anterior, altfel riscati sa se taie sosul. Dupa ce ati incorporat tot untul se stinge focul si se adauga piper dupa gust. Sosul se serveste caldut (nu fierbinte), asadar acoperiti vasul cu un capac sau il asezati peste alt vas in care se afla apa calda (bain marie). Nu va recomand sa pregatiti sosul in avans, sunt sanse mari sa se taie in momentul in care veti incerca sa il reincalziti. Acesta trebuie sa fie gata cu 15-20 de minute inainte de momentul servirii. Eu cum am terminat cu sosul am si pus somonul la prajit in tigaie.

Preparare somon: Preincalziti cuptorul la 200C.

Bucatile de somon se ung in strat ft subtire cu ulei de masline (partea fara piele) si se condimenteaza cu piper. Se adauga deasupra crusta aromata si se taseaza usor cu degetele.   *Am facut acest pas in timp ce sosul era pe foc.

 

Se incinge o tigaie antiaderenta fara adaos de ulei care este potrivita si pt cuptor (deci fara parti de plastic care s-ar putea topi), se adauga bucatile de somon cu pielea in jos in tigaia fierbinte si se prajesc pentru 4 minute pe foc mediu dupa care se muta tigaia in cuptorul preincalzit si se continua coacerea pentru 10 minute. Dupa ce a expirat timpul se muta bucatile de somon pe o farfurie si se lasa sa se odihneasca in jur de 5 minute. Eu am folosit o tigaie de fonta, dar daca nu aveti o tigaie potrivita si pentru cuptor preincalziti cuptorul impreuna cu o tava astfel incat in momentul in care mutati somonul din tigaie in tava, acesta sa fie fierbinte.

Serviti cu sosul alb si o garnitura la alegere. Noi am optat pt broccoli.

Pofta buna 🙂

Inainte si dupa masa :))

 

 

 

 

 

 

sursa sos.

Comments

comments