Tarta cu spanac, ciuperci si gorgonzola.


Print Friendly, PDF & Email

 

DSC_2295

DSC_2302

 

Inca am spanac proaspat in gradina asadar va prezint inca o reteta de tarta, de data asta cu ciuperci si gorgonzola. Daca nu va place branza cu mucegai, se poate omite sau inlocuiti cu mozarella sau cas/cascaval, iar aluatul de tarta este pregatit dupa reteta de empanadas a Olgutei.

Ingrediente tarta 26cm:

220g unt (82%) rece

300g faina

1 praf de sare

180g smantana sau iaurt gras (10-20%)

Ou batut, seminte de floarea soarelui, in, dovleac, susan, susan negru

Umplutura:

1,5 kg spanac

3-4 fire de ceapa verde

1 capatana mica de usturoi

300g ciuperci champignon brune

100g branza gorgonzola

50g parmezan

Unt si ulei de masline

 

Preparare aluat tarta: In robotul de bucatarie cu lamele atasate adaugati faina, untul taiat cubulete, praful de sare si mixati pana aveti o compozitie nisipoasa. Adaugati smantana si mixati cateva secunde pana aveti un aluat omogen. Rasturnati aluatul pe masa de lucru, adunati totul intr-o bila (fara sa framantati prea mult la el), inveliti-l in folie alimentara si lasati in frigider timp de 1-2 ore.

DSC_2254 DSC_2255 DSC_2256 DSC_2258

Din aluatul intarit se intinde o foaie de aprox. 4-5mm grosime si mai mare decat forma de tarta. Foaia se ridica cu tot cu hartie si se aseaza peste forma. Se taie excesul dar se lasa 1cm in plus peste margine care se ciupeste cu degetele, astfel vom avea o tarta cu marginile ondulate. Se unge cu ou batut, se presara cu sare de mare, seminte si se coace in cuptorul preincalzit la 200C pentru 20 de minute sau pana tarta este coapta si capata o culoare usor aurie. Nu vrem sa se rumeneasca prea tare deoarece tarta se va mai coace pentru 10 minute cu umplutura. Se lasa sa se raceasca pe un gratar.

DSC_2269 DSC_2270 DSC_2272

Preparare umplutura: Spanacul spalat  se adauga intr-o oala incapatoare impreuna cu untul si uleiul de masline (nu se adauga apa), se pune capacul si se lasa la inabusit pana se inmoaie frunzele. Dureaza in jur de 10 minute. Se ia de pe foc si se pune intr-o strecuratoare la scurs.

DSC_2259  DSC_2260

Ciupercile se sterg cu o carpa umeda (nu se spala cu apa) si se taie lamele groase. In tigaie se adauga o bucata mica de unt, ulei de masline, se adauga ciupercile si se amesteca bine. Se presara cu sare si se lasa la rumenit pe foc mediu pana se evapora apa din ciuperci si se rumenesc pe ambele parti. Se pune deoparte.

DSC_2262  DSC_2263

Ceapa verde se soteaza in unt pana se inmoaie dupa care se adauga spanacul scurs, usturoiul pisat si se amesteca bine. Se gateste pe foc mediu pentru 3-4 minute dupa care se adauga parmezanul ras, se amesteca si se ia de pe foc. Se lasa sa se raceasca.

DSC_2265 DSC_2266 DSC_2267

In tarta racita se adauga ciupercile, dupa care se adauga spanacul si se niveleaza. Cu dosul unei linguri faceti cateva adancituri in spanac si asezati bucati de branza gorgonzola. Coaceti tarta pt inca 10 minute sau pana se topeste si se rumeneste branza. Tarta se poate servi calda sau rece.

DSC_2278  DSC_2281

Pofta buna 🙂

DSC_2282

DSC_2285

 

Comments

comments