Tort cu mere si crema de zahar ars.


Print Friendly, PDF & Email

Ingrediente:

10 linguri zahar tos (pentru sirop)

Pt crema:

8 oua L

1L lapte

200g zahar tos

20g zahar vanilat

6-8 mere curatate si taiate cubulete (sau mai multe)

Putin unt

1 lgt pudra de scortisoara (sau mai mult daca doriti)

Pt pandispan:

4 oua

4 linguri zahar

2 linguri faina

2 linguri pudra de cacao (inlocuiti cu faina daca doriti un pandispan simplu)

Preparare: Intr-o oala incapatoare (aprox 4 L) se topeste zaharul pentru sirop si se tapeteaza marginile invartind oala. Se lasa pe blat sa se raceasca si sa se intareasca zaharul caramelizat.

DSC_8049  DSC_8051DSC_8057

Merele curatate si taiate se adauga intr-o oala impreuna cu un cub de unt, aprox 50ml apa si scortisoara. Se lasa pe foc mic sa se gateasca pana cand merele se inmoaie dar raman intregi. Amestecati cu grija sa nu zdrobiti merele. Puneti deoparte.

Preparare crema:Cu robotul setat pe viteza maxima mixati ouale cu zaharul si zaharul vanilat pana cand compozitia isi tripleaza volumul (in jur de 10 minute). Dupa care mutati robotul pe viteza mica si turnati laptele rece in fir subtire.

DSC_8058

Asezati merele gatite in oala peste zaharul intarit dupa care turnati intreaga cantitate de crema. O sa auziti cum pocneste si crapa zaharul.

  DSC_8059

Mutati oala cu grija in cuptorul preincalzit pe 180C pentru 30 de minute cu ventilatia pornita, pe raftul din mijloc.

  Cu 10 minute inainte sa expire timpul pregatiti pandispanul. Se bat albusurile spuma impreuna cu zaharul pana obtineti o spuma tare si lucioasa. Cu ajutorul unei spatule sau linguri de lemn se incorporeaza galbenusurile, iar la final faina si pudra de cacao cernute impreuna. Amestecati incet sa nu se lase spuma.

DSC_8062  DSC_8063

Dupa ce au expirat cele 30 de minute scoateti oala din cuptor. Asa va arata crema. Nu uitati sa inchideti rapid usa cuptorului.

DSC_8061

Turnati compozitia de pandispan peste crema si nivelati.

*O sa aveti impresia ca pandispanul se va scufunda in crema dar nu va panicati, va ramane deasupra 🙂 Va trebui sa va miscati repede sa nu se raceasca cuptorul.

DSC_8064  DSC_8065

Coaceti din nou pentru 35-40 de minute. Tortul se lasa sa se raceasca complet pe blat pe urma se muta in frigider pentru 3-4 ore sau cel mai bine peste noapte.

*Este vital sa il raciti bine. Astfel crema se intareste si nu crapa in momentul in care rasturnati tortul. In cazul in care tortul inca este cald sunt sanse foarte mari sa crape deasupra sau sa se imprastie in momentul in care rasturnati oala.

Asezati o farfurie suficient de mare si putin adanca deasupra oalei si rasturnati cu o miscare rapida. Puteti folosi si un platou de sticla cu marginile ridicate.

Daca aveti rabdare lasati tortul rasturnat in frigider cateva ore. Astfel se insiropeaza blatul cu siropul de zahar care s-a scurs in farfurie. Dar daca nu mai aveti rabdare (si va inteleg daca nu) se poate servi.

Pofta buna.

Comments

comments