Stiu ca nu e reteta clasica de ragu’ alla bolognese dar va promit ca este absolut delicioasa. Carnatii afumati de casa au dat sosului un gust nemaipomenit de aromat.
Ingrediente 2-3 portii:
200g carnati uscati afumati (puteti folosi si carnati uscati neafumati)
1 morcov mediu
4 ciuperci champignon
1 buc mica telina
1 ceapa mare rosie
1 capatana usturoi
1 pahar rosii conservate de casa (sau pasta de rosii)
1/2 pahar vin rosu
1 pahar lapte (250ml)
1 lgt cu varf pasta de ardei (optional)
1/3 pahar parmezan ras
Sare, piper
250 g spaghete
Preparare: In primul rand se toaca marunt toate legumele si carnatii afumati. Eu trisez si folosesc un blender micut pe care il iubesc. Face toata treaba in locul meu in cateva secunde.
Incingeti 2 linguri de ulei intr-o tigaie si sotati toate legumele timp de 10-15 minute amestecand mereu pana se inmoaie, pe foc mic. Adaugati carnatii si continuati sa gatiti totul timp de 30 de minute. Amestecati des sa nu se arda.
Adaugati rosiile/pasta de rosii, pasta de ardei si amestecati bine. Incorporati vinul rosu, puneti capacul si gatiti timp de 20-30 de minute sau pana se evapora lichidul din tigaie si se ingroasa sosul. Fiti cu ochii pe tigaie sa nu se arda/prinda de fund.
Dupa ce s-a ingrosat sosul e momentul sa adaugati laptele dupa care puneti capacul si gatiti totul timp de 30 de minute amestecand uneori. Focul in permanenta trebuie sa fie mic. De ce lapte? Acesta elimina aciditatea din sos si il face mai cremos.
La final adaugati parmezanul ras si piper. Atentie cu sarea daca folositi carnati afumati, eu nu am adaugat deloc deoarece carnatii erau foarte aromati dar si parmezanul e sarat. Dupa aproape 2 ore veti avea un sos absolut delicios si aromat. Dupa cum se observa in poza sosul NU trebuie sa fie unul foarte lichid.
Serviti cu spaghete sau alt tip de paste. Daca va ramane sos, a doua zi turnati putin lapte si reincalziti.
Pofta buna 🙂