Chifle pufoase cu lapte si rozmarin.


Print Friendly, PDF & Email

 

Ingrediente 17 chifle:

500g faina tip 550

300ml lapte caldut

50ml unt topit (sau ulei)

25g drojdie proaspata (sau 7g uscata)

1 lg cu varf rozmarin

1 lgt sare (eu nu am pus deloc)

Lapte pt uns si seminte pt presarat

Optional unt si felii subtiri de emmentaler sau alt cascaval potrivit celor mici.

Preparare: In mijlocul fainii amestecata cu rozmarin am turnat laptele caldut, untul,  drojdia sfaramata (sau drojdia uscata) si am lasat intr-un loc caldut pt 10 minute pana cand a inceput sa se formeze o spuma deasupra laptelui, semn ca s-a activat drojdia. Am framantat cu robotul in jur de 5 minute pana m-am ales cu un aluat moale si nelipicios. Manual o sa fie nevoie in jur de 10 minute de framantat. Am rasturnat aluatul pe blat si am impartit in bilute a cate 50g fiecare. Nu este nevoie sa pudrati blatul cu faina, ajunge daca va ungeti ft putin palmele cu ulei.

 

De multe ori am ajutor 🙂

 

Fiecare biluta am intins-o cu palma intr-o forma dreptunghiulara si am impaturit-o in 3, dupa care iar am apasat-o cu dosul palmei, am impaturit-o din nou in 3 si la final i-am dat o forma rotunda.

Daca doriti dupa ce ati intins aluatul cu degetele unse cu ulei intindeti unt in mijloc, asezati 2 felii ft subtiri de cascaval, impaturiti in 3 de doua ori si formati bilute.

Se aseaza intr-o tava unsa cu putin ulei, se acopera si se lasa la dospit minim 1 ora sau pana isi dubleaza volumul.  Dupa ce au stat la dospit se ung deasupra cu lapte, se presara cu susan, cascaval ras sau mac si se pun la copt.

   

   

Cuptorul se incinge la 200C. Chiar inainte sa asezati tava cu chiflele puneti cu mare grija pe fundul cuptorului o tava mica in care ati turnat 2 cani de apa fierbinte. Azezati chiflele pe raftul din mijloc (setare caldura sus-jos, fara ventilatie) si coaceti pt 15 minute. Fara sa deschideti cuptorul scadeti temperatura la 160C si coaceti in continuare pt 15 minute pana se rumenesc usor deasupra. Deci primele 15 minute le-am copt la 200C si urmatoarele 15 minute la 160C.

Le puteti da orice forma doriti, de ex de mini rulouri.

Sau baghete umplute cu unt aromat. Pregatisem cantitate dubla fata de reteta, din 1 kg de faina si am pregatit 2 baghete.

Unt aromat:

Un pachet de unt 82% la temperatura camerei

1 capatana generoasa de usturoi zdrobit

Ierburi verzi: Rozmarin, salvie, patrunjel verde- toate tocate

Se pun intr-un bol si se omogenizeaza.

 

 

Pofta buna 🙂

 

Comments

comments