Extract de vanilie.


Print Friendly, PDF & Email

1

 

Sa povestim putin despre esenta de vanilie din comert.Dupa cum probabil stiti,majoritatea esentelor de vanilie  NU contin vanilie.Ele contin Vanilina,care este o  substanta identica cu componenta principala a vaniliei naturale, dar este  obtinuta prin procesarea resturilor din industria lemnului. Asta este si motivul pentru care are un pret mic.

AICI gasiti un intreg articol despre cat de daunatoare este vanilina asupra organismului.

Acum sa revenim la extractul de vanilie pregatit in casa.De ce merita sa il pregatim? In primul rand pentru aroma.Are un gust puternic si veritabil de vanilie.Nu se termina niciodata.Nu are termen de garantie.

Ori de cate ori folositi doua degete din extract,completati din nou cu alcool si agitati sticluta.Deasemenea, cand aveti vreun baton de vanilie al carui miez l-ati folosit in vreo prajitura/crema,il puteti pune in extract. Ii va da un plus de aroma. In timp dispare mirosul puternic de alcool si ramane doar aroma placuta a vaniliei.

Nu trebuie sa va faceti griji in legatura cu alcoolul din extract.In deserturile fara coacere folosim cateva lingurite,deci o cantitate infima.Votca nu are nicio aroma,asadar nu influenteaza gustul.Iar in deserturile cu coacere,alcoolul se evapora.

Singurul dezavantaj este timpul asteptat pana extractul este gata.Adica 6 luni de zile.

 

Extractul meu are deja 7 luni de zile si muuuulte batoane golite de miez.

 

Ingredientele sunt doua la numar:

5-6 batoane de vanilie

votca

+un recipient de 250ml

DSC_0213

 

Pastaile se cresteaza in doua cu varful unui cutit foarte ascutit. Se aseaza in recipient(daca sunt prea lungi,se taie in 2),se toarna votca deasupra,se pune capacul si se agita.

Extractul se tine in dulap ferit de lumina.Dupa cateva zile deja incepe sa isi schimbe culoarea.Timp de 2 saptamani se agita zilnic sticluta,pe urma ori de cate ori va amintiti.Dupa 6 luni de macerare se dezvolta aroma finala.

 

Nu uitati sa agitati sticluta inainte de a turna extractul in preparate.

 

Comments

comments