Daca aveti cornuri/paine/cozonac prin casa, puteti pregati un desert delicios ce poarta numele de Mákos Guba. Teoretic este o budinca de paine cu mac. Daca doriti, seviti budinca cu un sos de vanilie si cu siguranta va veti surprinde musafirii sau familia.
Ingrediente:
3 cornuri simple
50g unt topit
4 oua
500ml lapte
150g zahar
1/2 lingurita scortisoara
1 lingura extract natural de vanilie
30g mac
15g zahar pudra
Sos de vanilie:
500ml lapte fierbinte
60g zahar
3 galbenusuri
30g faina
1 pastaie de vanilie sau 1 lingura extract natural de vanilie
Taiati cornurile rondele de 2 cm,
asezati-le intr-o tava (am folosit o tava de 28cm) si turnati deasupra lor untul topit.
Intr-un bol amestecati ouale, zaharul, scortisoara, extractul de vanilie, laptele si omogenizati bine cu un tel.
Turnati amestecul de lapte in tava peste cornuri,
iar deasupra presarati macul amestecat cu zaharul pudra.
Coaceti budinca in cuptorul preincalzit la 175C pentru 30-35 de minute. Scoateti pe un gratar si lasati sa se raceasca complet.
Sosul: Puneti laptele pe foc impreuna cu bobitele din pastaia de vanilie. Mixati galbenusurile cu zaharul pentru 2-3 minute pana se deschid la culoare pe urma incorporati faina.
Daca ati optat pentru extract, acum este momentul sa il incorporati.
Peste galbenusuri turnati laptele fierbinte in fir subtire si amestecati bine cu un tel.
Turnati lichidul in oala in care a fiert laptele si gatiti pe foc mic amestecand constant cu un tel pana se ingroasa putin compozitia (aprox.4-5 minute).
Pofta buna 🙂