Paine cu seminte de chia.


Print Friendly, PDF & Email

 

Ingrediente:

400g faina (am folosit tip 650)

100g faina integrala

7g drojdie uscata (sau 25g drojdie proaspata activata in apa calda si faina)

325ml apa calduta

1 lgt seminte de chia rasnite si hidratate aprox 20 de minute (proportie de 1:9)

1/2 lgt busuioc

1/2 lgt rozmarin (am folosit pudra)

1 fir cimbru

Preparare: Toate ingredientele se adauga in bolul robotului si se framanta un aluat omogen si nelipicios. Se poate framanta si manual.

Se rastoarna aluatul intr-o tava inalta patrata unsa cu putin ulei, se niveleaza si se impatura in 3 ca sa obtineti un dreptunghi. Nivelati din nou aluatul si impaturiti in 3 (si pe lung dar si pe lat). Acoperiti tava cu folie de plastic si lasati la dospit intr-un loc calduros si ferit de curenti de aer rece timp de 1 ora pana isi dubleaza volumul.

 

 

Cu palmele unse cu ulei repetati procedura de nivelare si impaturire de inca 2 ori (si pe lung dar si pe lat). Aluatul se lasa din nou la dospit pt 30 de minute, acoperit cu folie de plastic.

Dupa al 2-lea set de dospire se unge suprafata de lucru cu putin ulei, se rastoarna aluatul si se aplatizeaza sub forma de patrat. Trageti de colturi spre centru ca sa obtineti un patrat mic si gros dupa care repetati procedura ca sa obtineti o forma sferica.

Strangeti bine capetele si rasturnati aluatul incat partea neteda sa vina sus.

 

 

Mutati painea pe o tava si crestati partea de sus cu un cutit foarte ascutit sau cu o lama.

In cuptor , pe gratarul cel mai de sus se aseaza o tava in care se toarna 2 degete de apa calda si asa se incinge la 250C, caldura sus si jos (fara ventilatie).

Dupa ce s-a incins cuptorul asezati tava cu painea pe raftul de jos si lasati la copt timp de 15-20 de minute, cu tot cu tava de apa.

Dupa ce a expirat timpul deschideti cuptorul rapid si scoateti tava cu apa. Reduceti temperatura la 200C si porniti ventilatia. Continuati coacerea timp de aprox 20-25 de minute pana se rumeneste frumos painea.

Painea se verifica daca este coapta ciocanind cu degetul la fund. Daca suna a gol s-a copt, daca nu atunci se mai coace cateva minute. Va ajutati de o carpa ca sa nu va ardeti la degete.

Se lasa sa se raceasca pe un gratar dupa care se poate servi.

Pofta buna 🙂

 

 

 

 

 

Inspiratie SU.

Comments

comments