Sos de caramel sarat si clasic.


Print Friendly, PDF & Email

 

DSC_9618

DSC_9626

Va prezint 2 variante de sos caramel, unul sarat si unul clasic. Ambele sosuri sunt delicioase si foarte simplu de pregatit. Rezista in frigider pana la 2 saptamani in borcane inchise ermetic. Preferatul meu este cel sarat. Imi place combinatia de dulce-sarat. Este topping-ul perfect pentru orice desert cum ar fi inghetata, cheesecake, muffins.

Ingrediente pt 1 sos:

200g zahar tos (sau 220g pentru un caramel foarte gros)

90 grame unt 82% taiat in cuburi

120ml smantana pentru frisca

1 lingurita rasa sare de mare grunjoasa (pentru varianta sarata)

 

DSC_9592

Preparare: Intr-o cratita de inox puneti zaharul la topit pe foc mediu. Amestecati in zahar de cateva ori sa se topeasca uniform, dar atentie mare sa nu se arda deoarece va avea un gust amar. Dupa ce s-a caramelizat zaharul adaugati tot untul deodata si amestecati constant timp de 2-3 minute pana se incorporeaza complet untul. Adaugati smantana pentru frisca in fir subtire si amestecati constant cu lingura de lemn.

DSC_9595 DSC_9596 DSC_9597

Compozitia se va umfla si va capata un aspect spumos. Lasati la fiert pentru 1 minut dar stati cu ochii pe oala ca nu cumva sa dea afara caramelul. Luati de pe foc, adaugati sarea (daca ati optat pentru varianta sarata) si amestecati bine. Lasati caramelul sa ajunga la temperatura camerei pe urma mutati intr-un borcan cu inchidere ermetica si tineti in frigider.

DSC_9615 DSC_9602 DSC_9603

Daca aveti nevoie de sos imediat, umpleti o oala putin mai mare decat cea in care se afla sosul cu apa foarte rece, scufundati jumatate din oala mica in apa rece si amestecati energic dar cu grija sa nu ajunga apa in caramel. Astfel se va raci mai repede si se va ingrosa.

Asa arata sosul dupa ce a ajuns la temperatura camerei (stanga) si dupa ce a stat peste noapte in frigider (dreapta). Daca aveti nevoie de un sos mai subtire, adaugati aprox 200g de zahar. Cand aveti nevoie de sos si ati uitat sa il scoateti din frigider sa se inmoaie putin, incalziti in cuptorul cu microunde pt 5-10 secunde. dsc_5436  dsc_5476

   

Pofta buna 🙂

DSC_9624

 

 

Sursa.

Comments

comments