Spaghete bologneze.


Print Friendly, PDF & Email

 

 

Pregatirea sosului dureaza in jur de 2 ore asadar va trebui sa va apucati din timp de pregatiri. Dar va asigur ca merita efortul si la final o sa aveti un preparat de nota 10 🙂

Ingrediente 4 portii :

2 morcovi

2 cepe albe

1 buc telina

1 capatana mare de usturoi

500g carne tocata de vita (sau se poate folosi si vita+porc)

Un borcan de 800ml de rosii conservate (sau conserva de rosii din comert, sau 500ml pasta de rosii)

200g pasta de adei copti (sau 2 ardei kapia taiati cubulete)

200ml lapte

Piper

1 lg busuioc uscat

3-4  foi de dafin

Optional, in cazul in care nu servesc copii din preparat 200ml vin rosu (de preferat sec)

Preparare ragu: Morcovii, telina, ceapa si usturoiul (+ardeiul kapia in caz ca folositi) se toaca marunt si se adauga in oala impreuna cu o cana de apa si se soteaza timp de 20 minute pe foc mic amestecand mereu. Daca nu aveti copii mici legumele se pot sota in ulei. Se adauga carnea tocata, se amesteca si se fierbe sub capac pt 30 de minute amestecand mereu sa nu se arda. Se lasa pe foc pana se evapora tot lichidul din oala.

Se adauga borcanul de rosii, pasta de ardei, foile de dafin, piperul si busuiocul, se amesteca bine si se lasa la fiert sub capac pt 30 minute, tot pe foc mic. Verificati des si amestecati sa nu se prinda de fundul oalei.

 

 

Adaugati laptele si lasati la fiert in jur de 10 minute dupa care turnati vinul rosu (nu folositi daca aveti copii mici si vor manca si ei din sos) si fierbeti din nou sub capac pt 30 de minute.  Datorita laptelui sosul devine mai cremos si regleaza aciditatea.

Daca nu folositi vin fierbeti in continuare timp de 30 de minute dupa ce ati adaugat laptele. Nu uitati sa verificati constant compozitia si sa amestecati. Daca scade prea tare lichidul adaugati cate putina apa.

 

     

Intr-un final sosul trebuie sa arate asa. Fara prea mult lichid dar nici „secat” sa nu fie. Pescuiti si aruncati foile de dafin.

Potriviti de sare si adaugati daca aveti 1 lingura de boia afumata (ii da un gust minunat).

*Eu am scos o portie din sos pt cea mica inainte sa adaug sare si boia afumata*

Separat fierbeti al dente 400g paste si adaugati-le in oala peste sos si amestecati. Pastele fierte doar se scurg  si nu se clatesc niciodata sub jet de apa rece, astfel sosurile se lipesc de paste. Daca clatiti pastele fierte sub jet de apa atunci sosul va aluneca de pe ele.

 

Serviti cu mare pofta de la mic la mare presarat cu parmezan ras daca varsta permite 🙂

Inceputul si finalul  :))

 

 

Comments

comments