Tort aniversar cu branza si zmeura, fara zahar.


Print Friendly, PDF & Email

 

Ingrediente blat, 2 forme de 10cm diametru:
1 banana mare  coapta (cu pete negre)
30g  iaurt 10% (sau smantana grasa)
130g faina
1/2 lingurita cu varf bicarbonat de sodiu
1/2 lgt scortisoara pudra
1 ou mare la temperatura camerei
80g unt 82%,  moale

Ingrediente crema:
100ml frisca
250g crema de branza (sau mascarpone, ricotta)
1/2 pastaie de vanilie
200-300g Zmeura (congelata am folosit)

Preparare blaturi: Banana se piseaza cu furculita si se amesteca cu iaurtul. Faina, bicarbonatul si scortisoara se cern impreuna. Untul moale se mixeaza cateva secunde in bolul robotului dupa care se adauga oul batut cu furculita in fir subtire si se continua mixarea pt cateva secunde la viteza mare. Va avea un aspect taiat. Cu robotul pornit pe viteza medie se adauga treptat cate o lingura din amestecul de banane si o lingura din amestecul de faina pana ce se termina ambele compozitii. La final se muta robotul pe viteza mare si se mixeaza 1-2 minute. Rezulta un aluat foarte fin si aromat. Daca nu aveti robot sau mixer compozitia se poate pregati si cu ajutorul unui tel.

   

Compozitia se imparte in mod egal in cele 2 forme si se niveleaza. Se coc in cuptorul preincalzit la 180C cu ventilatia pornita pentru 25-30 de minute sau pana trece testul scobitorii. Se lasa sa se racoreasca in forma cateva minute dupa care se muta pe un gratar sa se raceasca complet. Din cele 2 blaturi se taie 6 felii subtiri pe cat posibil egale. Ce ramane se pune deoparte.

   
Intre timp frisca se mixeaza pentru cateva secunde pe viteza mare. Se bate doar pana prinde putina consistenta dupa care se adauga branza, bobitele din pastaie si se mai mixeaza pentru cateva clipe.

 
Zmeura congelata (am pus deoparte cateva bucati)  am adaugat-o intr-un vas micut si l-am mutat pe foc mic pana cand zmeura s-a inmuiat complet dupa care am trecut totul printr-o sita fina ca sa obtin un piure. Am lasat sa se raceasca complet.
Am scos 2-3 linguri din crema cu branza si am amestecat-o cu 20ml din piureul de zmeura ca sa obtin culoarea roz pt decor.

 
Asamblare: Peste fiecare blat se intinde un strat de crema, se aseaza cateva bucati de zmeura si din nou un blat, crema, zmeura….etc. Pentru final se pastreaza 1-2 linguri de crema alba pentru decor.

   
Crema roz si crema alba se foloseste pt a decora tortul in 2 culori. Cu o spatula subtire am intins 2 dungi de crema alba, una roz dupa care am nivelat. Rezulta un tort de 500g.

Din crema ce a ramas am facut punctulete mici pe partea de sus al tortului.
Pofta buna 🙂

*Din blatul pastrat am facut cativa cake pops. Am sfaramat blatul, am amestecat cu 1 lingura crema de branza si am format bilute.

Sarbatorita

Comments

comments