Tort Dorian.


Print Friendly, PDF & Email

 

DSC_8179

DSC_8223

Un tort pregatit in cinstea piticului care pe 15 decembrie a implinit 2,5 ani. Tortul binenteles ii poarta numele 🙂

Ingrediente pentru blat, 19cm diametru:

57g unt
125ml apa
60ml ulei
30g cacao
150g zahar
140g faina cernuta
60ml iaurt grecesc/smantana grasa
1 ou
1 lingurita bicarbonat stins cu 1 lingurita otet (se stinge inainte de a fi adaugat in compozitie)

*Optional coaja confiata de portocala, tocata

Ingrediente lemon curd,:

2 oua + 2 galbenusuri
165g zahar tos
80g unt rece
Zeama de la 2 lamai (100ml au fost la mine)
optional coaja rasa de la ambele lamai (eu am avut alte planuri cu coaja, asadar nu am pus)
Ingrediente bezea:
2 albusuri
100g zahar tos
1 lingurita zeama de lamaie
1 praf de sare.

Preparare blat:

Untul, apa, uleiul si pudra de cacao se pun pe foc mic intr-o cratita pana se topeste untul. Se lasa sa se raceasca putin.

2
Intr-un bol se amesteca zaharul si faina cernuta, peste care se adauga compozitia din cratita si se omogenizeaza bine cu un tel.

3    4

Se adauga oul, se amesteca, pe urma se adauga iaurtul, se omogenizeaza si la final se incorporeaza bicarbonatul stins si coaja de portocala.

5 DSC_8161 DSC_8162
Se coace la 180 de grade Celsius pt 25-28 de minute sau pana trece testul scobitorii. Chiar daca este un blat umed, nu trebuie sa ramana aluat crud pe scobitoare. In schimb trebuie sa ramana cateva graunte mici de coca, semn ca blatul nu e uscat. Se lasa sa se raceasca complet.

DSC_8173

In timp ce se cocea blatul, am pregatit crema de lamaie. Click aici pentru a vedea metoda de preparare a cremei de lamaie.

Preparare bezea: Puneti albusurile, zaharul, praful de sare si zeama de lamaie intr-un bol de inox,

DSC_7297

pe care il asezati pe baie de abur (bolul se aseaza peste o alta oala mai mica in care clocoteste apa/ care nu trebuie sa atinga fundul bolului).

DSC_7298

Amestecati constant cu un tel pana se infierbanta albusurile si devin spumoase (3-4 minute).

DSC_7299

Luati bolul de pe baia de abur si mixati albusurile timp de 5-8 minute la viteza mare, pana rezulta o bezea tare si lucioasa. Bezeaua se transfera intr-un pos cu varf rotund.

DSC_7309  DSC_8174

Asamblare tort: Peste blat se intinde crema de lamaie, lasand liber 1 cm pe margini pe urma se decoreaza cu bezea. Eu am tinut tortul peste noapte in frigider si am servit abia a doua zi.

Bezeaua va avea rolul unei bariere si nu va permite cremei sa curga de pe tort. Eu am folosit o torță pentru a colora putin bezeaua.

Daca crema este prea moale, intai decorati cu bezea in jurul tortului, pe urma turnati crema in mijloc.

 

DSC_8213 DSC_8221

Comments

comments