Pui umplut la cuptor.


Print Friendly, PDF & Email

 

DSC_4732

Cand ai de pregatit o masa copioasa pentru 3-4 persoane si nu ai mult timp de pierdut cu pregatirile, nimic nu se face mai usor decat un pui intreg la cuptor, rumen si delicios, fript dupa metoda fetelor de pe savori urbane. Umplutura e optionala si se poate omite (respectati timpul de coacere), dar va promit ca este foarte delicioasa si se merita deoarece in 5 minute este si ea gata. Serviti puiul cu o salata de cruditati cum am facut eu, iar pentru cine nu prefera salata (cum ar fi piticul meu), am aruncat cativa cartofi si ciuperci brune in tava langa pui si gata. Am avut si un sos de smantana care nu a ajuns in poza.

Musafirul (mama) a fost foarte incantata de tot, la fel si cel mic. Binenteles ca am avut si un desert, mai exact Tarta cu prune si migdale. (accesati linkul pt reteta).

Cand vreau sa pregatesc un preparat din carne de pui, singurul pe care il cumpar este puiul fermierului. Fie ca optez pentru pui intreg, pulpe intregi, piept intreg sau dezosat, ficatei, spinari pentru supa sau stoc. Carnea de la ei este foarte gustoasa, are pielea galbena si carnea rosiatica care te duce cu gandul la puiul de tara. Daca il comparati cu majoritatea marcilor de pe piata, veti observa ca spre deosebire de puiul fermierului este are pielea galbena, restul sunt palide si cu o tenta rozalie, iar la gatit se strang destul de mult. Nici gustul nu se poate compara. Nu este reclama doar un mic ajutor 🙂

DSC_4702

Aveti nevoie de:

Un pui intreg, fara organe (al meu a avut 1,7kg)

Sare, piper, boia, ulei de masline

Ingrediente umplutura:

  • 60 g unt
  • 1 ceapa tocata
  • 12 cana salvie proaspata- tocata sau 3 linguri salvie uscata
  • 1 lingurita sare
  • piper proaspat rasnit
  • 1 si 12 cana pesmet proaspat (felii de paine tocate in robot)
  • 1 ou

In plus, mai aveti nevoie de o lamaie. Neavand lamaie ecologica, am curatat coaja cu dispozitivul de curatat cartofi.

Preparare: In primul rand trebuie sa scoateti puiul din frigider cu minim 1 ora inainte de a-l introduce in cuptor. Se recomanda ca o carne care urmeaza sa fie gatita sau prajita sa fie la temperatura camerei. Astfel se face mai repede si ramane suculenta. Pregatiti umplutura prima data.

Topiti untul intr-o cratita mai mica. Dupa ce s-a topit adaugati ceapa tocata si gatiti pe foc mic pana se inmoaie si devine translucida. Amestecati mereu sa nu se arda deloc ceapa. Luati tigaia de pe foc si adaugati restul ingredientelor. Cu ajutorul mainilor omogenizati bine umplutura. Daca vi se pare ca este prea uscata adaugati foarte putina apa, daca este prea umeda adaugati pesmet proaspat. Daca luati umplutura in pumn, ar trebui sa isi pastreze forma.

DSC_4715  DSC_2308

DSC_4716  DSC_4717

Interiorul puiului dar si exteriorul se sterge cu prosoape de bucatarie si se plieaza aripile sa stea sub pui. Cavitatea se condimenteaza putin cu sare, piper si boia dupa care se adauga umplutura si se taseaza bine. Sigilati cu lamaia intreaga. Neavand sfoara in casa am legat picioarele puiului cu sfoara de silicon care e potrivita si pentru rulade de carne.

DSC_4718

Urmatorul pas este condimentarea puiului pe ambele parti cu sare, piper si boia. Iar la final se toarna uleiul de masline si se maseaza peste tot. Acest ultim pas se face cu puiul asezat in tava, astfel excesul de ulei se strange in tava.

DSC_4719

Eu am pregatit puiul intr-o tava speciala pentru fripturi in care se afla un gratar. Gratarul ajuta ca puiul sa se coaca „pe uscat” fara sa ajunga grasimea sau apa la el. Daca gratarul este unul inalt, aruncati cativa cartofi sau morcovi in tava si lasati sa se coaca asa. Vor avea un gust nemaipomenit deoarece vor absorbi sosul lasat de pui. Daca nu dispuneti de o tava pentru fripturi, asezati puiul peste cartofi. Sau poate aveti un gratar care vi se potriveste in tava. Turnati o cana de apa in tava si coaceti puiul pentru 30 de minute in cuptorul preincalzit la 230C. Dupa ce a expirat timpul scoateti tava si stropiti puiul cu lichidul strans in tava. Tot acum am adaugat si cartofii.

Asa arata puiul dupa 30 de minute de copt la 230C si stropit.

DSC_4722

Temperatura se scade la 190C si se coace pentru alte 30 de minute dupa care iar se stropeste cu lichidul strans in tava. Daca aveti un pui mic de 1 kg, dupa 1 ora ar trebui sa fie gata.

Asa arata puiul dupa 1 ora de fript. Acum am adaugat si ciupercile brune champignon stropite cu ulei si sare.

DSC_4724  DSC_4725

Deoarece eu am avut un pui mai mare au fost nevoie de inca 30 de minute ca acesta sa fie gata. In total am copt puiul pentru 1,5 ore. Nu uitati sa stropiti puiul la fiecare 30 de minute. Daca dispuneti de un termometru de carne, puiul este gata cand a ajuns la 90C.

DSC_4733

Puiul fript trebuie lasat la odihnit pentru 15 minute, asadar acoperiti lejer cu folie de aluminiu sau hartie de copt si puneti masa intre timp. Optional puteti turna sosul strans in tava intr-o sosiera si turnati peste cartofi sau legume in momentul servirii.

Asa a aratat salata de cruditati. Ce este diferit fata de salata de zucchini (accesati linkul pentru reteta) este ca am renuntat la mugurii de pin si gorgonzola, si am adaugat in plus morcovi rasi si boabe de fasole.

DSC_4726

Pofta buna va doresc 🙂

Intregul meniu.

DSC_4737

Sursa umplutura.

 

 

 

Comments

comments